GEORGE MARINELLI – EXCEPT ALWAYS (2 CD)

Artiest info
bandcamp
facebook
Label: Loud Folk Records

George Marinelli is een ‘Grammy Award’-winnende gitarist en singer-songwriter uit Nashville, Tennessee. Hij was in het verleden één van de oprichters van ‘Bruce Hornsby & The Range’ waar hij negen jaar lang het gitaarwerk verzorgde, iets wat hij al meer dan 30 jaar doet als leadgitarist van de begeleidingsband van Bonnie Raitt. Hij speelde in zijn lange muzikale carrière bovendien ook mee op platen van o.a. James Taylor, Jackson Browne, Garth Brooks, Shawn Colvin, Vince Gill, Joe Ely, Ray Charles, Art Garfunkel en vele anderen.

George Marinelli heeft net via het ‘Loud Folk Records’-label uit Minneapolis een dubbelalbum uitgebracht onder de titel “Except Always” waarbij de eerste cd negen nieuwe liedjes uit zijn koker bevat en het tweede schijfje een verzameling is van 17 van zijn vroegere nummers die op zes uitsluitend digitaal uitgebrachte soloalbums uit de voorbije 10 à 12 jaar stonden en die hier als een soort van ‘greatest hits’ gebundeld worden onder de titel “Retrospective”.

Twee van die oudere songs hebben we aan deze recensie toegevoegd op de eerste en tweede video met de tracks “Self Made Fool” en “King Of Your Despair”. Uit zijn aanbod aan nieuwe nummers selecteerden we de rockende titeltrack “Except Always” om hieronder als derde video te fungeren. Die nieuwe songs situeren zich voornamelijk onder de noemer ‘blues’ en ‘bluesrock’. Als beste tracks uit deze cd kiezen wij voor het jazzy “Dear Boy”, bluesrocker “I Don’t Have The Blues”, rocksong “Nuthin’ But A Heartache” en de rockballad “Same Old Wrong” die ons even aan werk van Tom Petty deed denken.

Een toch wel opvallend gegeven is dat George Marinelli alle 26 nummers uit deze dubbelaar zelf heeft gecomponeerd en eveneens alle instrumenten die we horen helemaal alleen heeft ingespeeld. Van zijn oudere songs op de ‘Retrospective’-cd zijn er wel meerdere waarvoor hij compositorische hulp heeft gekregen. “Heatwave In December” en “Crystal Staircase” werden meegecomponeerd door singer-songwriter Doug Hoekstra uit Nashville terwijl de song “If You Need Somebody” door niemand minder dan Bonnie Raitt samen met George Marinelli werd geschreven.

Verder zijn er acht oudere nummers “Border Town”, “Tokens Of A Broken Love”, “Oh No, Not Love Again”, “Love Can Be Like That”, “Self Made Love”, “So Good, So Bad”, “You’re Done With Down” en slotnummer “Good Night New York” die het resultaat waren van een intensieve samenwerking als songschrijver met Rich Wayland, een bevriende muzikant die in het verleden ook al meewerkte aan platen van o.a. Alannah Myles, Jenny Morris, Rita Coolidge, Patricia Kaas, Cher en Carole King.

(valsam)